Ce să-i ceri designerului, când ai de făcut o lucrare

Ghidul pentru o colaborare eficientă și rapidă

Ok, ai de făcut un afiș, un banner, sau chiar o întreagă campanie publicitară. Ai adresa de e-mail a designerului tău. Ce faci acum? Ce informații îi ceri și ce informații îi oferi ca totul să meargă rapid și fără probleme?

Ai auzit de brief?

Știu, știu… ca inside joke, am primit și brief-uri care constau într-o propoziție sau o poză. Deci, dacă nu ești sigur ce înseamnă un brief eficient, nu e nicio problemă. Lasă-mă să îți explic. Un brief bine structurat este coloana vertebrală a oricărui proiect de design. Include o descriere clară a obiectivelor, publicului țintă, mesajelor cheie, specificațiilor tehnice și a altor informații relevante. Este ca o hartă pentru designer, oferindu-i toate instrumentele necesare pentru a naviga în lumea ideilor tale.

Clarificarea nevoilor

Comunică dimensiunile necesare și specificațiile tehnice. Deși majoritatea designerilor, în special cei cu experiență, știu din memorie toate dimensiunile necesare pentru diverse materiale, este esențial să le furnizezi informații exacte despre contextul și scopul designului tău. De exemplu: vreau să fac o postare pentru Facebook pentru a promova a produsului X, am nevoie de un vizual atât pentru feed-ul de Facebook cât și pentru Instagram și un format pentru story. Sau, ia în considerare că dimensiunile unui cover photo de Facebook nu sunt aceleași ca pentru cover-ul de eveniment. Fii atent și specifică exact ce ai nevoie. La fel, materialele tipărite au altă rezoluție decât cele pentru web, deci este crucial să spui unde vei folosi materialul sau dacă este necesar și în format printat. O cerere de tipul „Am nevoie de un afiș” nu este o comandă completă.

Este ca și cum te-ai duce la bar și ai cere un pahar de vin. Poți primi roșu, alb, rose, dulce, sec. Dacă nu precizezi exact ce vrei, s-ar putea să nu-ți placă.

Oferă materiale de calitate.

Deși este adevărat că nu toți designerii sunt și copywriteri, unii dintre ei pot oferi acest serviciu. Cu toate astea, în majoritatea situațiilor, clientul are responsabilitatea de a furniza texte bine redactate și cu diacritice. Asigură-te că textul este corectat și editat înainte de a-l trimite, pentru a preveni orice întârzieri sau neclarități în procesul de design.

De asemenea, trimite logouri în format vectorial – nu variante pixelate sau salvate de pe Facebook. Logourile vectoriale asigură flexibilitate în design, permițând redimensionări fără pierderi de calitate. Imaginile trebuie de asemenea să fie la rezoluție mare dacă vorbim de print, dar calitatea acestora trebuie să fie bună și pentru web. O regulă simplă de reținut este că dacă o imagine poate fi trimisă prin WhatsApp, atunci este probabil prea mică pentru a fi utilizată în materiale de print. Imaginile de calitate slabă pot compromite întregul aspect al designului, așa că alege cu grijă materialele vizuale.

Stabilește un deadline clar.

„Am nevoie în seara asta sau pe mâine dimineață la prima oră” este același deadline. Dar, „Nu mă grăbesc, fă când poți”‘ poate ridica cel mai mare semnal de alarmă pentru un designer. Acest gen de termen nedefinit provoacă anxietăți, mai ales când designerul are deja un program încărcat. Este esențial să fii realist și specific în stabilirea termenelor limită, pentru a asigura o colaborare fără stres și eficientă.

Să fim sinceri, navigarea în lumea designului poate fi uneori la fel de complicată ca o rețetă de soufflé – necesită precizie, răbdare și puțină magie. Comunicarea clară și detaliată nu este doar cheia unei colaborări reușite cu designerul tău, ci și ingredientul secret care transformă un proiect bun într-unul extraordinar.

surse foto